10 февруари 2010

Курсове по орган при проф. Нева Кръстева

Курсовете по орган при проф. д-р Нева Кръстева запознават студентите както с основите на органовото изпълнителство, така и с литературата за този инструмент и начините за нейното тълкуване и разбиране. Затова занятията се провеждат групово, във формата на майсторски клас, в който участвуват както напреднали студенти, така и начинаещи. Музиката за орган на Й.С.Бах е в диапазона от сравнително достъпните кратки форми - малките хорали от Orgelbuechlein до големите концертни токати и фантазии. По този начин студентите веднага навлизат в репертоар, който бива изпълняван и публично, тъй като Бах създава тези творби за своите синове и ученици. Курсът следва баховата педагогическа система, която развива не само сръчности, а преди всичко умения за свободна и убедителна интерпретация и импровизация.

Органът през вековете е началният инструмент за музиканта, тъй като младият изпълнител трябвя сам да координира трите плана на неговото тяло като инструмент - мисловността и тълкуването (в органовата литература отсъстват всякакви указания за тембър и динамика), мануалната сръчност и свиренето върху педална клавиатура с крака. Затова този инструмент е достъпен за всеки, който по слухов път е навлязъл в музиката на Барока и притежава добродетелта на търпението, което скоро бива възнаградено.

Единственото изискване към желаещите е да осъзнават величието на музиката за орган и да имат желание за навлизание в нея. В процеса на работата се увеличават способностите за четене на нотен текст - свири се винаги от ноти - и физическата координация на тялото.

Репертоар: започва се от Малките прелюдии и фуги, Педалното упражнение и малките хорали на Бах. В зависимост от степента на постижението се продължава с репертоар от Ренесанса, Барока и Романтизма.

Курсовете се провеждат към Център за продължаващо обучение в Нов български университет, София.

Ако искате да получите повече информация задавайте въпросите си в коментарите под публикацията.

4 коментара:

Анонимен каза...

звучи интересно, имам няколко въпроса трябва ли да си свирил на пиано за да се запишеш на този курс?как свирят едновременно и начинаещите и напредналите, може ли да обясните повече , не се ли ядосвате вие напредналите от начинаещите или просто не бива да си съвсем начинаещ сигурно?каква е таксата и кога се провеждат часовете?

Васил Макаринов каза...

Ами, не е необходимо да се владее пианото - важно е само органовата музика да е онази, която я усещаш най-близка. Иначе, няма никакъв проблем начинаещи и напреднали да се учат заедно - практиката го показва. Относно часовете - обикновено събота или неделя, тъй като има такива, които пътуват от провинцията.
Ако желаете, оставете e-mail, за да се свържем с Вас.

Анонимен каза...

Здравейте, интересувам се от курсовете по орган, но тъй като виждам че публикацията е от преди две години, бихте ли ме ориентирали дали все още се провеждат. Ще се радвам ако ми дадете някакви контакти!

Благодаря Предварително,

СП

Анонимен каза...

Да, курсове с проф. Нева Кръстева се провеждат в НМА "Панчо Владигеров" и в "Нов български университет". Пишете на makarinov@abv.bg за допълнителна информация.