05 февруари 2011

Защо ПРОДЪЛЖАВА ДА НЯМА курс по орган към Национална музикална академия "проф. Панчо Владигеров"

На 23-ти септември 2010г. в Националната музикална академия беше открит нов тръбен орган построен със средства, отпуснати от Министерството на образованието по времето на мандата на Даниел Вълчев. В строежа доброволно участваха студенти. Целта беше да се организира наново курс по орган към учебното заведение. Старият тръбен орган се намира в концертната зала, където обучението трудно може да бъде проведено поради голямата й заетост. Целта на новия двумануален инструмент с 6 регистъра, построен от Jens Steinhoff, беше решаването на проблема. Тук обаче идва изненадата - в рамките наняколко месеца таксата за така очакваната специализация по орган скочи до главозамайващите 750 лв. за външни курсисти (или 700 лв. за студенти на академията) при доста по-ниска договорена (макар и не писмено) първоначална цена. Наясно сме, че това не е единственият курс/специализация, чиято такса е 750 лв., но сме наясно и с друго - останалите курсове, които са на тази цена са такива, чиято програма включва паралелното изучаване на няколко дисциплини, а не само една. Резултатът: заради високата такса към момента няма нито един записал се студент, въпреки огромното желание, което мнозина първоначално проявяваха, и въпреки нарастващият проблем с липсата на студенти, желаещи да учат в музика НМА.

Към дата 09.II.2011г. таксата, обявена на официалния сайт на НМА "проф Панчо Владигеров" за специализация е 520 лв., което не отговаря на таксата, искана от студентите, желаещи да се запишат (750 лв.).

3 коментара:

Кристина Кьосева каза...

Имаше нужда от такъв коментар в блога. За това се изисква смелост, която няма да бъде възнаградена, нека читателите знаят това.
Като човек, който през цялото време на обучението си в НМА беше баламосван, само и само да не свири на орган в своето учебно заведение, имам да кажа няколко думи.

Целта на новопостроеният орган е неясна за широкия кръг от хора. Студентите, други няма да обсъждам, чистосърдечно се надяваха, че този път нещо поне малко ще се промени и ще могат да свирят на орган. Това не стана, въпреки не малката в условия на икономическа криза сума, отпусната щедро от министър Вълчев, за построяването на нов учебен орган.

Голямата зала не е дотам заета, че да не се свири на органа и това личи от многото часове, в които виждаме и сме виждали в нея да цари тишина и мрак - тя просто се заключва. Така е не само за органисти, но и за други инструменталисти, които имат подобен проблем. Както и да е, на нас ни стига и малкият учебен орган за да започнем да се учим.

Както разбрах в началото на учебната година от професорката, която би трябвало да води дисциплината орган (но и до момента липсват студенти, защото няма достатъчно платежоспособни), органът може да се изучава само като "специализация". Вижте какво пише на сайта на НМА - такса за специализация - 520 лв. За първи път чувам при определена такса, тя е изнесена и публично, в хода на учебната година таксата да се повиши, което до днес 8.ІІ. 2011 не е отбелязано на сайта. За повишението на таксата на 750 лв се разбра, когато студент успя да събере 520 лв и отиде да ги внесе за да се запише за специализация по орган. Това е много съмнително.

След няколкото месеца, в които почти успях да събера парите за такса, по Коледа бях изненадана от повишението. Поради голямата неяснота, която продължава да цари около органа в НМА, искам да споделя, че дори да имах тези пари, вече не бих ги внесла в НМА, поради поведението спрямо желаещите да се запишат. Също искам да отбележа нещо важно: крайно неясно остава от страна на кого е това поведение. Това е много удобно за някой, или някои.
Нека всеки заинтересуван извади сам своите изводи. Едно е ясно - не е добре да продължаваме "да си траем".

Кристина Кьосева каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Кристина Кьосева каза...

В сайта на НМА сумата, за която ставаше дума, вече е отразена правилно. Това е добро начало.