08 септември 2012

Органов концерт във Варна

Органов концерт на Георг Кох, Германия във Варна, Зала "Бах", Евангелска Методистка Църква, 08.09.2012г., 18.30 ч. Вход свободен. 

В програмата: Бах, Менделсон, Букстехуде, Керл, Кребс. Георг Кох учи католическа църковна музика и орган в Музикалната академия на Фрайбург при проф. д-р Ханс Mуш. След 1989г. специализира в Париж, Базел и Майнц.

 От 1995 г. Георг Кох е областен кантор на Архиепископията на Фрайбург за региона на Бодензее и църковен музикант в енорийската църква в Зинген. Също така работи и като органов експерт за Архиепископията на Фрайбург. 
 В биографията си Георг Кох има многобройни концерти, CD записи, радио - и телевизионни продукции и публикации по история на органи- един широк спектър от творчески и артистични инициативи. 

 Орган „Варна” е подарен на Методистката църква във Варна в памет на Методисткия мисионер п-р Съмпад Багдасарянц от дъщеря му Елизабет Багдасарянц и внучката му Саби Хени, с помощта на много приятели на България. Г-жа Елизабет Багдасарянц, сподели пред журналисти: "Ние бяхме много бедни и когато баща ни се връщаше от Варна, той ни носеше подаръци и храна, дадени от много мили хора. Днес искаме да върнем този жест на доброта и да подарим на Църквата и обществеността на Варна този орган в памет на баща ни с посланието: Soli Deo Gloria! /Само на Бога слава!/". 
 Орган „Варна” е произведен в Швьорщат, Южна Германия от младия майстор на органи Йенс Щайнхоф www.orgelbau-steinhoff.com. Роден е в Констанц, учи при прочути производители на органи, получава изключително висока квалификация. От разработването на концепцията и конструкцията на органа, строежа на иструмента с всичките му части, до окончателното интониране и звучене, се извършва лично от него. Орган „Варна” има класическо звучение. Изграден е в традицията на старинните органи.

Източник: община Варна

Няма коментари: