19 ноември 2013

Органов концерт с творби от Макс Регер


Имаме удоволствието да Ви поканим на органов концерт с творби от германския композитор Макс Регер (1873 – 1916). Концертът, който е първият от предстоящото интегрално изпълнение на органовите произведения на Регер, ще се състои в Католическата катедрала Св. Йосиф в София, от 19.30 часа, в неделя 24 ноември – ден, на който католическата църква тържествено чества Исус Христос, Цар на Вселената.

В концерта ще прозвучи последното голямо произведение за орган от Регер - монументалната Фантазия и фуга в ре минор опус 135b. Цялостно ще бъде изпълнен опус 40, който е съставен от две големи хорални фантазии - Как хубаво ни грее Зорницата” (Phantasie über 'Wie schön leucht't uns der Morgenstern' op. 40 №1) и „Не ме наказвай в гнева си” (Phantasie über 'Straf' mich nicht in deinem Zorn' op. 40 № 2).

Певицата Миглена Павлова ще представи специално подбрани песни, отличаващи се със своята красива и драматична мелодика: „Приветливо видение” (Freundliche Vision, Op. 66, № 2), Молитва (Gebet Op. 62, № 8), “Мария при розовия храст” (Maria am Rosenstrauch, Op. 142) и др. Заповядайте и поканете своите приятели и приятелите на Вашите приятели! 

Вход свободен.

Макс Регер е изключително надарен германски музикант, композитор с извънредна продуктивност - майстор на контрапункта и хармонията, диригент, концертиращ органист и пианист. В своите творби той се стреми към обединяване на музикалното знание от различни епохи – полифонията и музикалните фигури на барока, богатата и драматична хармония на късния романтизъм и логиката на класицистичните форми. Регер създава значими произведения в почти всички жанрове, но поради сложността на фактурата музиката му все още остава недостатъчно застъпена в съвременния репертоар. Със значение е и неговата преподавателска дейност, като сред учениците и последователите му се откриват и редица музиканти с български произход, за които все още знаем твърде малко.

Информация за събитието:
https://www.facebook.com/events/648262458530020/
https://www.facebook.com/groups/544090605602093/ http://my.opera.com/REGER

Няма коментари: