10 март 2014

В град Сливен все пак ще звучи орган

На 10-ти март (понеделник) от 13:30 ч. в Общината на Сливен се проведе заседание за обсъждане на поставянето на орган в концертната зала на града, която предстои да бъде ремонтирана с пари от държавния бюджет. 
Първо - предисторията. През 2005 г. община Сливен получава като дарение швейцарски орган от град Цюрих. Инструментът е двумануален, с 14 регистъра, произведен от Orgelbau Genf AG през 1958 г. с електромеханична трактура. Волята на дарителите е била инструментът да бъде поставен до 6 месеца след получаването му. Отдавна 6-те месеца са минали, залата, която дълги години е била употребявана като бузуки бар и автосалон, стои все още неремонтирана, а инструментът се съхранява в насипно състояние в гаражи на общината. Според органостроителя Щемер (който е ангажиран с построяването на органа) към този момент поради недобро стопанисване тръбите на два от регистрите са повредени.
На събранието на общината, в което за да подкрепи поставянето на органа участва и проф. д-р Нева Кръстева, се чуха скверни слова за икономическата нерентабилност на инструмента, за това, че град като Сливен не заслужава такъв инструмент и подобни. Въпреки това, поставянето на органа бе прието. Инструментът предстои да бъде изпратен в град Брашов (Румъния), където фирмата на Щемер има филиал. Там той ще бъде ремонтиран, след което трябва да бъде върнат отново в Сливен.
Ако всичко бъде наред се предвижда след известно време в глад Сливен да прозвучи за първи път орган. 
Единственото обезпокоително и смущаващо е концепцията за самата зала след ремонта й. Предвижда се тя да бъде многофункционална, което включва освен музикални прояви също и провеждане на танцови мероприятия, партийни събрания, 3D кино и др. Което означава, че вероятно ще има компромиси, най-вече по отношение на звучащата там музика. Смущаващ бе и фактът, че в проекта на арх. Кадинов напълно липсва информация за акустическите характеристики на помещението.

Из проекта:


Фасадата на залата днес:

Няма коментари: