28 декември 2009

Новогодишни органови концерти в София и Пазарджик

На 8ми и на 10ти януари 2010, в рамките на „Печ – културна столица на Европа, 2010”, в Пазарджик и София ще се състоят два концерта на Саболч Самоши.
39-годишният органист – който между другото има и диплома по математика – е смятан за един от обновителите на църковно-музикалния живот на град Печ, Унгария. От 1994 г. е органист на катедралата в Печ и ръководител на нейния хор. Учил е църковна музика и орган в Сегед, Будапеща и Грац. Завършва образованието си с отличие.
Саболч Самоши редовно изнася концерти в Унгария и чужбина, често с оркестъра на Панонската Филхармония, но също така и със саксофониста Ласло Деш, със Зигмунд Гровен (устна хармоника), а концертът му със световно известната народна певица Марта Шебещьен (Английският пациент) предизвиква истински фурор в Унгария.
Новогодишните органови концерт се организират от Унгарския културен институт съвместно с Дирекция „Култура” на Столична община и Община Пазарджик.

Пазарджик:
8ми януари (петък), 18:00 ч., концертна зала „Маестро Георги Атанасов”
В програмата: творби на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Бела Барток, Дежьо д’Анталфи, Золтан Кодай, Саболч Самоши и Шарл Мари Видор

София:
10ти януари (неделя), 19:00 ч., зала "България", Вход Свободен
В програмата: творби на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Бела Барток, Дежьо д’Анталфи, Ференц Лист, Жолт Гардони, Золтан Кодай, Саболч Самоши и Шарл Мари Видор

Източник: www.magyarintezet.hu

Няма коментари: