30 октомври 2010

Концерт Seconda practica на консорт за старинна музика Concerto antico

На 30 октомври в Софийска градска художествена галерия e концертът, озаглавен Seconda pratica на консорт за старинна музика Concerto Antico.

Това е първият български ансамбъл, изпълняващ барокова музика с инструменти от епохата. Водени от своите интереси, неговите членове Зефира Вълова, Янко Маринов, Явор Генов и Иван Илиев специализират и се обучават при именити педагози като Антон Щек, Луси ван Даел (барокова цигулка), Якоб Линдберг (лютня), Робърт Хил (чембало) и Карен де Пастел (орган). Трима от членовете на ансамбъла участват в Бароковия оркестър на Европейския съюз в последните 3 години, под ръководството на специалисти като Ларс Улрик Мортенсен, Рой Гудман, Енрико Онофри, Петра Мюлеянс, Тон Коопман и др. В резултат на целенасочения избор на репертоара, те осъществяват множество премиери на непознати за българската публика творби и композитори. Участват в едни от най-престижните европейски фестивали за стара музика в Утрехт – Холандия, и Барселона – Испания.

Подбраната от Concerto Antico програма включва примери, които илюстрират красноречиво шествието на новия стил, наречен Seconda pratica в музикалните школи на Флоренция, Рим и Венеция през 17. век.


Билети можете да си купите в залата преди концерта.

Няма коментари: