15 март 2011

Бароков концерт от проекта МУЗИКА НА СФЕРИТЕ

Сдружение “Светъл ден” Ви кани на концерт от проекта МУЗИКА НА СФЕРИТЕ, озаглавен MUSICA MUNDANA & HUMANA. Концертът ще се състои на 19 март 2011 г., събота, от 20 часа, в Католическата катедрала “Св. Йосиф” (ул. “Княз Борис І” №146).
За първи път в страната ще прозвучи Missa Ave maris Stella от Жоскен де Пре (c. 1450 – 1521), която композиторът съставя докато работи в Сикстинската капела. Творбите на Жоскен са толкова популярни и обичани от съвременниците му, че обработени в инструментална форма (интаволации) стават основа за създаване на богат репертоар. За съпоставка, в програмата ще прозвучат и инструментални интаволации за лютня на вокални произведения от Жоскен де Пре. Ще бъдем пренесени в необикновения и далчен свят на ранната полифония с мотети от Гийом Дюфай (1397? – 1474), Джон Дънстейбъл (c. 1390 – 1453), песни от кодекс Монсерат (14 век), и средновековни инструментални творби. В концерта участват съвместно двата български ансамбъла за старинна музика CONCERTO ANTICO Vocale в състав Боряна Найденова, Миглена Павлова, Ивайло Донков, Янко Маринов и Явор Генов – лютня, и SALTARELLO – Емил Михов - гамба, Ана Иванова - фидел, Катя Вълева - виел.
Концертът е посветен на деня на Св. Йосиф – патронен празник на Католическата катедрала в София. Проектът е по инициатива на Сдружение „Светъл ден” и Янко Маринов, и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община. Партньор на събитието е Католическа енория „Св. Йосиф”.
Вход свободен. Поканете Вашите приятели и приятелите на Вашите приятели!
За контакти: 0889 288 901, E-mail: yanmus@gmail.com

Няма коментари: