26 март 2011

Концерт на Жан-Пиер Леге ФКЦ - Варна

Варненци ще имат изключителната привилегия да чуят за втори път един от световните виртуози на органа Жан-Пиер Леге, титулярен органист на легендарната катедрала „Нотр Дам” в Париж. Той ще изнесе великденски концерт на 14 април в зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19 ч. И ще представи богата палитра от своя изключителен талант на органист, композитор и импровизатор.

Жан-Пиер Леге е роден в Дижон през 1939 г. Завършва Консерваторията в Париж. От 1961 до 1984 г. е титулярен органист на органа на църквата „Нотр-Дам-де-Шам” в Париж, от 1985 г. е титулярен органист на големия орган на най-известната катедрала в света „Нотр-Дам” във френската столица. От 1968 до 1989 г. преподава орган, импровизация и история на музиката в Консерваторията в Лимож. От 1989 до 2003 г. е преподавател по орган и индивидуална и колективна импровизация в Консерваторията в Дижон. Води курсовете по индивидуална и колективна импровизация в Центъра по литургична и музикална дейност и в консерваторията „Ерик Сати” в Париж.

Лауреат е на множество национални и международни награди във Франция, Германия, САЩ. Развива богата кариера на концертиращ органист, композитор и импровизатор както във Франция, така и в много държави на Европа, Северна и Южна Америка и Азия. Често е канен в радиопредавания, академии, университети и консерватории във Франция и чужбина.
Жан-Пиер Леге е автор на повече от 60 произведения за различни инструментални и вокални формации. Получава специални поръчки от френското Министерство на културата, от Радио Франс, Националната музикална консерватория в Париж, Международния конкурс в Шартр, Сакралната музика на „Нотр-Дам” в Париж , „Scottish Arts Council of Edinburg”, фестивала в Леон – Испания, и др. Неговите творби са публикувани от Billaudot, H. Lemoine, Combre, Jobert (Париж), Universal (Виена) и други. Записва дискове с репертоар от периода от XVII до XX век (Фрескобалди, Бах, Брамс, Моцарт, Лист, Франк и др.), както и със собствени произведения и импровизации. Участва като импровизатор в музиката на филма "Мистериите на катедралите", реализиран от Жан-Франсоа Девасюс за германо-френския телевизионен канал ARTE и издателствата Montparnasse.

Източник: "Днес+"

2 коментара:

Unknown каза...

Прекрасен концерт, който освен, че слушах успях и да запиша. Ако някой иска да гледа клипчета - може да ги намери http://www.youtube.com/user/BarsBG?feature=mhum

Кристина Кьосева каза...

Mnogo blagorodno ot tvoya strana, ce si kacila clipcetata ot konzerta. Nyamah vysmojnost da slusham najivo Jean-Pierre Leguay, a ne e sa propuskane, blagodarya!