15 декември 2010

Два барокови концерта

16 декември (четвъртък) 2010, НДК – Новогодишен фестивал, 19 часа, зала 6

МУЗИКА НА СФЕРИТЕ - четвърти концерт от едноименния проект, в рамките
на Новогодишния фестивал на НДК.
Българските меломани и барокисти отдавна очакват да се насладят на майсторството и красивия глас на Алена Данчева (сопран) , която е специален гост на консорта за старинна музика CONCERTO ANTICO. Високо оценена в Италия тя развива солова певческа кариера и концертира в цяла Европа, Америка и Япония с репертоар, който обхваща музиката от епохата на грегорианката до съвременността, с подчертан интерес към ренесансовата и барокова музика. Записва с някои от най-представителните звукозаписни къщи и телевизии. Неин партньор на сцената ще бъде младия тенор Ивайло Донков, който с изключителното си дарование и ангелски чист глас покорява българската публика. Тандемът Явор Генов (лютня/архилютня) и Янко Маринов (чембало) познат на почитателите на барокова музика ще поднесе солови инструментални пиеси. В програмата ще прозвучат мадригали, мотети и инструментални творби от 17 и 18 век от Джон Бул, Грегорио Хувет, Антонио Аркилеи, Клаудио Монтеверди, Джироламо Фрескобалди, Алесандро Пичинини, Хенри Пърсел, Джовани Перголези и Георг Фридрих Хендел, повечето от които ще бъдат премиерно изпълнени в България. Билети на касите на НДК.

19 декември (неделя) 2010, Католическа катедрала „Св. Йосиф” 19 часа
ул. “Княз Борис I” 146
КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ
В петия концерт от МУЗИКА НА СФЕРИТЕ „Musica ecclesiastica, cubicularis & theatralis” ще прозвучат представителни речитативи и арии от барокови опери и оратории, които демонстрират богатите изразни средства на музикалната реторика, способността чрез музика да се изяви в пълнота афекта (състоянието на героя) и да се доведе слушателя-зрител до съпреживяна хармония. Музиката на Хендел (части от ораториите „Messiah”, „La Resurrezione”, оперите „Риналдо”, „Аталанта”, „Сципионе” „Ацис, Галатея и Полифем”) и Вивалди (сакрални мотети) ще ни въведe в радостта на светлия празникРождество Христово.

Диригент: Илия Михайлов
Алена Данчева (Италия) – сопрано, Жанета Стегарева – сопрано, Алек
Аведисян – баритон
Янко Маринов – чембало, Явор Генов - лютня, Милена Вълева и Ивайло
Данаилов – цигулки, Симеон Спасов и Александра Иванова – обой, Катя
Вълева – виола, Вежен Резашки – фагот, Ян Дунев – тромпет

ВХОД СВОБОДЕН
По традиция след концерта ще се събират дарения, които ще бъдатизползвани за образованието на децата от Дома за деца лишени от родителски грижи "П. Р. Славейков", както и за поддръжка на музикалните инструменти.

Няма коментари: